Zacznę od słodkości…
Dawno, dawno temu piekłam sporo, były to głównie ciasta proste, szybkie, sezonowe – owocowe. Potem nastąpiła dłuuuuuuga przerwa, a w razie potrzeby korzystałam z oferty rozmaitych cukierni, tam też zamawiałam pierwsze torty urodzinowe moich dzieci. Były to czasy życia w mieście – na moje szczęście po kilkunastu latach wróciłam nie tylko na wieś, ale również do starych przyzwyczajeń. Wypieki na wszelkie możliwe okazje lub bez specjalnej okazji stały się ponownie przyjemnością, a co najważniejsze zyskały uznanie odbiorów (również najmłodszych). Nie zmienił się też repertuar, piekę i lubię (nie tylko oczywiście ja, również najbliżsi) raczej ciasta proste.
Nasz standard – sernik z rosą, albo z kokosową pierzynką…
Leśny mech…
Ciasto jogurtowe z wiśniami i lawendą
Torciki, bez zbędnych sztuczności, proste i smaczne…
Dżemy z różnych owoców obowiązkowo z dodatkiem lawendy i mięty:)
Na tłusty czwartek tradycyjnie pączusie. Odstępstwem od normy jest jednak ich podstawowy składnik – ziemniaki. Pączki są naprawdę pyszne a ziemniaki wcale niewyczuwalne
Śniadanie na naszym tarasie – swobodnie, niestety bez Francji – elegancji, zielono, rześko, ptaki śpiewają – opcja dostępna wiosną i latem:) W takich okolicznościach przyrody wszystko smakuje a babcine smakołyki szczególnie – pasztety mięsne, wegetariańskie, jajeczniczka, dżemiki, karkóweczka – wędlina, spyrok świętokrzyski, zdrowe zupki mleczne i wiele, wiele innych…mniam.
A na obiadek? Chyba nie będzie trudno zgadnąć:) Spokojne jednak, tradycyjne zupy też jadamy! Smaki i konsystencje przeróżne, dzieci uwielbiają zupy – kremy, to świetne rozwiązanie dla nich – można przemycić masę warzyw…
Lato w pełni a zatem czas na owoce, owocowe ciasta, przetwory i oczywiście lawendę…
Maślane ciasteczka lawendowo – cytrynowe
Przetwory z rożnych owoców: morele, czereśnie, wiśnie, czarna porzeczka, wszystkie z dodatkiem mięty i lawendy
…i hit sezonu dżemy wiśniowe lub z czarnej porzeczki z rozmarynem…
Przygotowania do Bożego Narodzenia…
…i Wielkanocy
Śniadanie w ogrodzie Gości, pod jabłonią, bez wspomnianej Francji – elegancji, sielsko, wiejsko – w towarzystwie zwierzaków zaglądających zza płota… możliwa również dostawa do pokoju:)
Żurek na zakwasie, od lat kultowa, babcina strawa, nie na co dzień babcia nam tą wersję przygotowuje (wymaga czasu), ale od święta, na specjalne życzenie – czemu nie…
Sałatki, kolejna specjalność Spiżarni Babci
Tort inaczej – wytrawny, na śniadanie/kolację, dostępne różne wariacje smakowe
Spiżarnia Babci – rozmaita, smaczna, staramy się, żeby była również zdrowa. Nie jest to proste w dzisiejszych czasach, ale nauczyliśmy się czytać etykiety, unikać sztuczności, różnych „E”, zniknęły kostki rosołowe, dużo robimy sami, kupujemy sprawdzone produkty. Nie napiszę w tym miejscu, że jesteśmy eko, bio, że wszystko mamy z własnego ogródka itd., bo byłabym nieuczciwa, zdarza nam się zjeść chipsy, moje dzieci piją czasem colę… Staramy się po prostu zachować zdrowy rozsądek, w miarę możliwości jeść i żyć zdrowo.
Zapraszamy!